Планина Рудник, ваздушна бања без премца. Место чије ваздушне струје у свима нама буде онај, невероватан осећај повезаности људског бића са природом. Мелем за душу, а лек за тело.

Колико је сама планина са својих 1.132 метара надморске висине значајна за рехабилитацију у сваком смислу, толико је и њена улога у очувању српског националног бића у неким прошлим временима била велика. Нарочито, у периоду након косовске погибељи када се над нашом деспотовином наднео мрачан облак, који је сунце некадашње Царевине прекрио и у потпуну таму завио безмало пуних V векова.

Међутим, мање или више јесте позната историјска чињеница да је планина Рудник још у доба Немањића била изузетно важно културно средиште у погледу манастира који су се налазали на обронцима планине. Али, мање познат податак јесте да је управо на Руднику подигнуто више од педесет српских манастира. Оно што највише интигрира, јесте податак да је то највише манастирских скупина, но било где на нашим духовним просторима.

Све ово јесте најава за један мали клип, са једном кратком причом у којој ћу покушати да представим имена свих манастира који су подигнути у поменутим временима, као и значај ове планине у годинама ослобођења.

Клип под именом „Споменици давно минулих времена“, биће ускоро објављен на YOUTUBE налогу „Геџина Шумадија!“

Планина Рудник: „Споменици давно минулих времена“!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s