Мотати каблове или остати на селу? Да ли млади заиста „беже“ са СЕЛА?

Тмурна садашњост, неизвесна будућност!? Свакога дана, од оних који се често називају „елитом“ можемо чути констатацију: Млади не желе да живе на селу, млади беже са села, млади неће да раде и сл. Међутим, да ли је то заиста онако, како нам та „елита“ сервира?

Несумњива чињеница јесте, да се села празне последњих 30 година, и да тај тренд „нестајања“ не јењава ни данас. Зашто је то тако? Зато што млади не желе да раде, или ипак постоји нешто друго, много суровије од чега готово сви беже? Па и сама „елита“

Треба само укључити елементарну логику, и све ће постатати кристално јасно!
Шта млад човек заиста хоће? Одговор је крајње једноставан. Млад човек хоће да ради, али од свог ради хоће и да ЗАРАДИ. Ако некоме ово није јасно, и мисли како само мисле на „паре“, слободно нека напусти овај чланак!

Дакле, шта једно село треба да поседује од садржаја како би неко одлучио да своју авантуру отпочне управо ту, у том селу?

-1. СТАБИЛНО НАПАЈАЊЕ ЕЛЕКТРИЧНОМ ЕНЕРГИЈОМ
-2. СТАБИЛНА ИНТЕРЕНЕТ КОНЕКЦИЈА
-3. СТАБИЛНО ВОДОСНАБДЕВАЊЕ


Без испуњења ова три елемента, на чијим темељима треба да се гради друштвени живот сваки покушај „враћања“ живота у неком селу јесте БИЗАРАН!
Стани бре. Ко још хоће да живи у таквом месту, да чим дуне иоле јачи ветар бандере попадају, и струје нема по недељу дана? Или, замислите ситуацију да сакупљате кишницу како бисте имали иоле неку воду, као што је то случај у једном Шумадијском селу ових дана, чији житељи воде неизвесну битку за ТЕХНИЧКУ ВОДУ!? Или живите у селу, где нема ДОМЕТА за моблини телефон, док је приступ интернет конекцији мисаона именица!? Заиста бих волео да упознам некога, ко може да живи без ова три елемента!
Када се испуне ови, НЕОПХОДНИ УСЛОВИ онда треба кренути даље, у оживљавање неког места/села!


Идемо даље. Шта је у самом почетку потребно? Логично, потребна су средства за покретање било каквог посла! (Уколико желимо да ЖИВИМО од села) Купити кућу са окућницом, и пар хектара земље није претерано велика инвестиција, мада за младог човека и то може да представи проблем. Даље, а шта да радимо без трактора и прикључних машина? Да копамо ручно? Када све израчунамо, можемо доћи до оквирне цифре од (за некога) вртоглавих 70.000е. Али ту није крај!

Нажалост, сви смо свесни чињеница да тренутно стање у нашој пољопривреди нимало није обећавајуће. Тако да треба рачунати и на непредвиђене околности. Град, мраз, суша и остале непогоде. У случајевима, да сте донели одлуку да се бавити само једном врстом производње, а да исту нисте осигурали нека вам је БОГ у помоћ! Ако немате, ону „кинту“ са почетка, цела прича око „сеоске авантуре“ ту се завршава. Ово је једна, крајње општа прича о томе.

Да се вратим на увод. Млади хоће да живе на селу, а не да преживљавају. Прошло је време, када је сељак радио од јутра до мрака и на крају живео од вересије тамо неких трговаца!
Ако би сада завршио писање овог чланка, неко би помислио да је на селу све црно јбт, да тамо нема живота уопште итд.

Наравно да није све црно. Наша села су прелепа, као из бајке. Зеленило, чист ваздух и једноставно здрава средина. Свако ко размишља да промени свој живот, и покуша нешто ново апсолутно је сада тренутак! Али, играјте по својим правилима а не правилима средине. Радите како ви мислите да треба. Ако вас упорност не изда, кроз неки период заиста можете изградити свој живот, онакав какав доликује пре свега младом човеку! Ако неко мисли, да преко ноћи „заради“ милионе, џипове и тако даље ГРДНО СЕ ВАРА! Али, ако неко хоће да ради, онда је село прави избор за њега!

Умало да заборавим ону „елиту“ која стално износи чудне констатације, како је СРБИЈА јако мала земља да би имала конкурентну пољопривреду, и да земљиште треба уступити страним компанијама да на истим граде фабрике. Вероватно у истим треба да мотамо каблове, и живимо од 30.000 динара месечно, и још тапшемо и вичемо како нам је све супер?!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s