Ко покушава да „затре“ СРПСКОГ СЕЉАКА?

Ништа није ново да цена нафте не престаје да „дивља“ већ јако дуг период. Тај пораст цена, највише је погодио домаће пољопривреднике. Али да не дубинам много, већ сам „пискарао“ о томе.

Међутим, оно што највише натера сваког од нас да се истински запита, куда плови наш „сељачки брод“? Да ли има своју луку, или плута сам остављен и заборављен на великом океану?  Да ли неко заиста покушава да затре српска села, да угуши и последњу наду српског сељака у боље време? Да ли неко покушава да натера и оне ретке који су остали на својим имањима да окаче „мотику“ о клин, и пођу некуд далеко, у потрази за неки иоле бољи живот, живот достојан човека!?

Све могу да разумем, и кризу коју је једним делом изазвало ово зло од епидемије, разумем и чињеницу да ми „зависимо“ од увоза нафтних деривата, али никако не могу себи да докучим то да неко тамо немо гледа како „сељачки брод“ и даље тумара по мраку, на великом океану, без трачка светла, без икакве перспективе!? Ова година, а то је већ свима довољно јасно донела је најскупљу јесењу сетву, можда и у последњих 30 година! Верујем да постоји могућност, да људи који се налази на суштински важним местима покушају да баце „трачак светла“ тиме што ће бар  који динар вратити субвенције за куповину нафте!

Узимајући један, само на први поглед „глуп“ параметар за поређење, где се најбоље огледа стварно ст(р)ање јесте поређење откупне цене млека и продајне цене НАФТЕ. Цена нафте, на данашњи дан износи тачно 172.47 динара за један литар, с друге стране откупна цена млека креће се у просеку од 25 до 35 динара по једном литру. Дакле, да би купио само 1 литар нафте , сточар мора да прода готово 5 литара млека? За 100 литара нафте, треба продати готово 500 литара млека? Један јако прост и глуп пример, који натера човека да се запита куда плови овај наш „брод“?

Сво ово „пискарам“ у име обичног сељака, који у својој „штали“ има 10-15 Крава, а не о онима који поседују 200 и више. То нису „сељаци“, то су већ индустријалци.

 И да не буде забуне, себе сматрам обичним малим и (не)писменим сељаком, који се свакога дана сусреће са сличним  проблемима, о којима напише по неку реченицу! ГЕЏА ШУМАДИНАЦ

3 мишљења на „Ко покушава да „затре“ СРПСКОГ СЕЉАКА?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s