ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРПСКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ? Највише за ратаре и воћаре!

Пољопривредници већ увелико приводе крају јесењу сетву пшенице. Сви смо сведоци, да је ова јесен донела вероватно најскупљу сетву у последњих 30 година. Многи су одлучили да ове године прескоче „бацање“ ђубрива, док је на многим њивама посејано семе „са тавана“. Како ће се све ово одразити на коначни производ, остаје да сачекамо жетву.

На званичном порталу  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде недавно је осванула вест да је наша држава ушла у преговоре са Индонезијом, која је изразила интересовање за увоз наших пољопривредних производа. Главни акценат, стављен је на извозу српске пшенице, кукуруза и јабуке, као и на извос меса.

Индонезија представља тржиште које броји  готово 300 милиона потенцијалних  потрошача, тако да извоз наших производа у ову земљу (ако до истог дође) може да представља велики изазов за наше пољопривреднике.  

Међутим, оно што може да „искочи“ као потенцијални проблем јесте чињеница да је овогодишњи род кукуруза  због суше готово преполовљен. Род пшенице ове године био је нешто бољи него прошле, али узимајући у обзир чињеницу да је овогодишња сетва знатно скупља од прошле године, па се самим тим ствара очигледна потреба да се извос у што већој мери „ограничи“,(ако не, и потпуно ЗАБРАНИ) како у години која је пред нама не би дошло до евентуалне кризе, и недостатка на нашем тржишту. Оно на шта треба потенцирати (по Геџином мишљењу) јесте извоз јабука. С обзиром да је овогодишњи род био јако добар, и у погледу количине али и квалитета.

Логичким тумачењем, може се доћи до питања како ће се евентуални извоз (пре свега кукуруза) одразити на наше тражиште?

*Ово је само констатација. Дугорочно гледано, отварање пута за извоз у ову земљу може донети доста доброг за нашу пољопривреду, с обзиром да је ово тржиште јако велико.

Остаје да видимо крајње резултате преговора.

Извор: званични портал Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s