50.000 месечно, зарада од ДЕСЕТ коза? МИТ ИЛИ СТВАРНОСТ

Често се може чути, како је од свих грана сточарства козарство најпрофитабилнија. Па се у ту сврху, врло често пласира прича како се од 10 коза може зарадити више него у просечној приватној фирми. Да ли је стварно тако?

Козарство у неком тренутку, заиста може бити профитабилно.

Међутим, пут до тога може бити толико трновит да једноставно пожелиш да одустанеш од свега. Потребно је доста знања, вештина али и пуно одрицања да би се дошло до зараде, која може да пружи пристојан живот. Међутим, пре свега тога најпре је потребна љубав према овим животињама, ако постоји љубав онда се све препраке много лакше превазићу, а након тога долази и материјална сатисфакција.

Када себи створите иоле сигуран пласман, цео посао након тога почиње релативно брзо да се шири, али треба обратити пажњу на променљиво тржиште које у неком тренутку може бити презасићено.

Узимајући у обзир да се цена козјег млека у просеку креће од 100, па до 150 динара по литру, сир од 600 динара, у неким случајевима дође и до 800 динара, и када на све то додамо сурутку која се продаје у просеку од 80 до 100 динара, можемо доћи до одређене зараде.

Дакле, ако једна коза даје од 2 до 4 литара млека, од 10 коза за један дан можемо имати око 30 литара. Када то претворимо у новац, добије се оквирна цифра од 3.500 динара за 10 коза, у једном дану!

Ех када би све то било тако лако, као што рачуница каже.

Од те цифре, треба одбити трошкове исхране, а то је 1 литар млека, или у просеку 120 динара на дан. Дакле, један литар млека довољан је за издржавање једне козе, у току једног дана. Уколико постоје услови за држање коза на пашњаку, трошкови исхране могу се свести на минимум.

Даље, на месечном нивоу од 10 коза може се доћи до оквирне зараде од 110.000 динара. Али, од тога треба одузети као што је наведено трошкове исхране, трошкове ветеринара, али и предвидети све непредвиђене трошкове.

Када све то одбијемо, на месечном нивоу може остати око 90.000 динара.(оквирно)

Међутим, јако важна ствар јесте период када се козе НЕ МУЗУ, односно период када је коза сјарна. То може трајати у зависности од 4 до 5 месеци. Дакле, за време лактације која траје од 6-8 месеци коза може дати у просеку од 400 до 700 литара млека.

Када све то ставимо на папир, и подвучемо црту, за дест коза у току периода лактације можемо зарадити у просеку око 550.000 динара. Што значи, да на месечном нивоу у току једне године можемо зарадити „плату“ око 45.000 динара. ( Када одузмемо све трошкове).

Уколико испунимо одређене услове, можемо доћи и до државних субвенција од 7.000 динара по грлу.

*Наравно, све ово што је у тексту наведено може се посматрати са више страна и на то могу утицати разни фактори. Од самог избора расе коза, па све до финалног производа.

Једно мишљење на „50.000 месечно, зарада од ДЕСЕТ коза? МИТ ИЛИ СТВАРНОСТ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s