Ко је био Младен Миловановић?

Mladen Milovanović.jpg

            

Карађорђева сенка, човек у којег је Карађорђе имао највише поверења, војвода који је  предводио устанике у Крагујевцу у време првог српског устанка.

Младен Миловановић, био је трговац и политичар који је рођен 1760 године. у село Ботуње, надомак Крагујевца.

Пре избијања устанка, био је богат трговац који је поред тога био и један од ретких писмених у то доба, те је имао јако великог дара за говоре. Такав ков човека, итекако је плашио Турске нахије. Зато је током Сече кнезова био утамничен, али се Крагујевачки обласни управник прибојавао да према њему изврши смртну казну.

Чим је Крађорђе чуо за утамничење Младена Миловановића, одмах је туроском управнику упутио поруку да пусти Младена, а заузврат он ће пустити заробљене Турске војнике. Одмах након пуштања, Младен је почео да заузима јако високе положаје био је војвода, саветник, министар војни, као и председник владе. Такође је за сво то време јако увећао своје имање и постао најбогатији човек у Србији.

Младен Миловановић се са својим витешким способностима највише истакао у борбама за ослбођења Крагујевца. Он је са својом устаничком војском непрестано држао град под опсадом све од фебруара до априла, када је устаничка војска успела да ослободи Крагујевац од Турака. Наравно не треба заборавити да је као војвода, имао највише заслуга за ослобођење Крушевца. Мада је имао јако много несугласица са својим саборцима, али је успео да се одржи као војвода све до пропасти устанка.

Након коначнг ослобођења од Турске власти, Младен је у Шумадији бораивио код Милоша Обреновића у двору. Када је дознао да турски  везир Марашли Али-паша тражи да се он ухапси, покушао је тајно преко Златибора да се пребаци у Црну Гору.

Убијен је априла 1823. године, на Златибору од стране Мићићевих војника, који су били задужени да му буду пратња до коначног преласка преко Лима, и уласка у Црну Гору.  

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s