Шта је у ствари проја?

Проја. Ух, за многе један додатак који може у одређеним ситуацијама да замени хлеб, а у нашим крајевима обично се служи уз сарму, кисео купус, подварак и слично.

Често се да чути, да проја представља један од заштитних знакова наше националне кухиње, тако да и странци врло често када се из неког разлога нађу на нашим просторима, изразе жељу да прбају овај, па може се рећи СРПСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ.

Међутим, у оним данима када је било најтеже преживети и прехранити породицу, проја је представљала спас, у сваком смислу те речи. Хранила војника на фронту, хранила радника у фабрици, хранила сељака на њиви.

Нарочито се то дало видети за време другог светског рата, када су окупатори из наше земље одвозили све, од пшенице па на даље, али су из неког разлога остављали кукуруз, тако да су наши мудри преци то искористили да преживе то време немаштине и страдања. Тако је проја постала симбол спаса, али и симбол домаћинског мириса који је красио и краси наше кухиње од давнина.

Рецепт за праву домаћу проју:

  • 10 чашица кукурузног брашна
  • 2 чашице уља
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 1 кашичица соли
  • 1 чаша киселе воде

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s